Történet

Aki hallott már a 2014-ben indult VérKörről, az pontosan tudja, mi fán terem az instant túra/terepfutás. Már az első alkalommal, mikor találkoztunk a nagyszerű ötlettel, megszületett egy helyi kör terve itt, a Gödöllői-domságban. És bár sokaig csak álom maradt, most végre megalkothattunk mi is ezt a környékünket bemutatni igyekvő kihívást, ráadásul két távon. Nagyon reméljük, hogy minden induló megtalálja az útvonalban azokat a szépségeket, amikre mi olyan büszkék vagyunk. :) A körök elnevezésének alapötlete a hosszútáv útvonalának alakjából született, ami térképen megnézve valóban egy villámhoz hasonló. Ezek után jöhetett a két táv külön elnevezése. Különleges villámtípusok mellett döntöttünk. A 82 km-es távot Vörös Lidércnek neveztük, mert annak, aki teljesíti pont olyan ritka élményben lesz része, mintha meglátna egy Vörös Lidércet. A 31 km-es táv elnevezésekor a Gömbvillám névre esett a választásunk, hiszen egy szép kis kerek kört tehet meg, aki erre vállalkozik.

Általános tudnivalók

A Villámkör egy instant túra és terepfutás két távon, amelyek egyénileg, bármikor teljesíthetőek. Az útvonalak turistajelzéseken haladnak. A teljesítést az útvonalakon elhelyezett ellenőrző (QR) kódok segítségével lehet igazolni. Ehhez egy okostelefonra és mobilinternet hozzáférésre van szükség. Két módon teljesíthetőek: gyalog és futva. A teljesítés módjától függően változik a szintidő.

A túrán ellátás nincs, minden felszerelést magaddal kell vinned. Vízvételi lehetőségek: Isaszeg, Gödöllő, Domonyvölgy. Frissíthet bárki, bárhol. Gyalogos és kerékpáros kísérő is megengedett.

A rajt és cél helyszíne a péceli piactéren található, a 42k.hu üzletének ablakában. Megközelítése: Budapest, Örs vezér teréről a 169E jelű BKK busszal – Ráday Gedeon tér megálló vagy vonattal a Keleti pályaudvarról induló Hatvani szerelvénnyel és ezt követően gyalog vagy a 169E busszal egy megálló a Ráday Gedeon tér. Ha autóval érkezel, a piactér mellett mindig áll rendelkezésre szabad, ingyenes parkoló.

A QR kódokat fákra helyeztük. A fákra szemmagasságban fluoreszkáló sárga négyszögeket festettünk, melyek jól látszanak a turistautakról. Minden ponton két azonos kód található biztonsági okokból (ha az egyiket ellopnák). Az egyik kód a sárga négyszöggel megjelölt fán a másik pedig tőle 10 méteres távolságon belül egy másik fán található. A kódok leolvasásakor a rendszer regisztrálja a pontos időt és jelzi az átlagsebességet, kiírja a megtett távot és szintemelkedést, a távolságot és szintemelkedést a következő pontig, valamint hogy a következő QR kódig milyen jelzéseket kell követned.

Vörös Lidérc 82 tudnivalók

A Vörös Lidérc 82 km hosszan vezet végig a Gödöllői-dombságon. Pécelről indulva érinti Katonapallagot és az egyedülálló isaszegi Öreg-templomot, majd Gödöllőn és Máriabesnyőn átkelve a Gudra-hegy irányából felkapaszkodik a dombság legmagasabb pontjára a Margitára (344m). Ezt követően kalandos útvonalon, útba ejtve az Erzsébet-pihenőt megkerüli a Gödöllői Erdészeti Arborétumot. Végül meglepően hullámzó ösvényen tér vissza Pécel csendes völgyébe. Az útvonalon 9 darab QR kódot kell beolvasni a megfelelő sorrendben.

Táv: 83,1 km
Szinemelkedés: 1440m


Szintidők
Gyalog 20 óra
Futva 13 óra
A szöveges itinert itt találod.

Gömbvillám 31 tudnivalók

A Gömbvillám egy 31 km-es kört tesz meg Pécel és Isaszeg körül. Pécelről indulva érinti Bajtemetést és a volt szovjet radarbázis maradványait. Tovább haladva Katonapallagon át útba ejti az egyedülálló isaszegi Öreg-templomot. Ezt követően kalandos, hullámzó ösvényen tér vissza Pécel csendes völgyébe. Az útvonalon 4 darab QR kódot kell beolvasni a megfelelő sorrendben.

Táv: 31,4 km
Szinemelkedés: 750m


Szintidők
Gyalog 8 óra 30 perc
Futva 5 óra
A szöveges itinert itt találod.

Szikra 14 tudnivalók

A Szikra egy 14 km-es kört tesz meg a Pécel környéki erdőkben. Pécelről indulva érinti Bajtemetést és a volt szovjet radarbázis maradványait. Technikás, egynyomos, hullámzó ösvényen tér vissza Pécel városába, ahol bemutatja a Ráday-kastélyt is. Az útvonalon 5 darab QR kódot kell beolvasni a megfelelő sorrendben.

Táv: 14,2 km
Szinemelkedés: 420m


Szintidők
Villámgyors futó 1 óra 30 perc
Futó 2 óra 15 perc
Gyalog 4 óra
Családi 24 óra
A szöveges itinert itt találod.

Mennydörgés 63 tudnivalók

A Mennydörgés azok számára készült, akik nem elégszenek meg egy körrel. Teljesítéséhez 2 Gömbvillámot kell teljesíteni közvetlenül egymás után. Ha kíváncsi vagy mennyit változik a táj a következő körben, ez a te választásod! A teljesítésért járó éremből befolyó összeget teljes egészében az útvonalat övező erdők megtisztítására fordítjuk.

Táv: 63,0 km
Szinemelkedés: 1500m


Szintidők
Gyalog 17 óra
Futva 10 óra

Nevezés

Ha úgy döntöttél, szeretnél elindulni a Villámkörön, először regisztrálj az oldalra, majd a nevezést követően akár már azonnal indulhatsz is a kiválasztott távon. Amennyiben mégsem indulnál rögtön, nevezésed egy hónapig fennmarad, annak leteltével újra nevezned szükséges.

Technikai info

A kihívás teljesítéséhez először is két dologra lesz szükséged:

1. Egy okostelefonra (vagy akár tabletre) amelyen van mobilinterenet hozzáférés
2. Egy QR kód olvasó alkalmazásra, amennyiben Iphone-od van. Ha androidos készülékkel érkezel, használhatod a villámkör saját, beépített qr-kód olvasóját, melyet a villamkor.hu/qr oldalon érhetsz el. FONTOS viszont, hogy a biztonság kedvéért ebben az esetben is legyen telepítve offline QR-kód olvasó applikációd, amely esetleges térerőhiány esetén a leggyorsabb megoldás lehet. Ha valamiért mégsem sikerül a kódot beolvasni, menj el az első olyan helyig, ahol van térerőd és hívd fel az oldalunkon található telefonszámot! Semmiképpen ne menj tovább a következő kódig, mert azt a rendszer már nem fogja elfogadni, mivel az előzőt kihagytad.

Teljesítés

A teljesítés menete:
Miután regisztráltál az oldalra és neveztél, jól jegyezd meg az általad megadott e-mail címet és jelszót, hogy bármikor újra bejelentkezhess. Ez azért fontos, mert a rendszer ez alapján ismer fel téged és tudja kezelni a teljesítésedet. Tehát, amint a rajt QR kódhoz érsz, ha be vagy jelentkezve, olvasd le a kódot és már kapod is az információkat valamint mi is rögzítjük, hogy ott vagy. Az összes többi QR kódnál is ugyanennyit kell tenned. Ha nem vagy bejelentkezve, tedd meg és beolvasás után már indulhatsz is tovább.

Ahhoz, hogy sikeres teljesítő lehess, a megadott útvonalon rövidítés nélkül végig kell menned, a QR kódokat sorrendben beolvasva, a szabályokat betartva, a választott szintidőn belül. A Vérkörhoz hasonlóan nálunk is szigorúbbak a szabályok, így az egyenlő elbírálás érdekében gps track alapján a teljesítéseket nem tudjuk elfogadni. A szabályzatot itt tudod elolvasni.

Ajánlott felszerelés

 • Okostelefon mobilinternet hozzáféréssel
 • A választott útvonal itinere kinyomtatva és/vagy letöltve mobilra
 • A Gödöllői-dombság turista térképe (Szarvas 2017)
 • GPS track letöltve és telepítve (mobilon, órán)
 • Elegendő kulacs vagy flakonok folyadékkal töltve
 • Szükséges mennyiségű étel
 • Fejlámpa
 • Power bank az eszközök feltöltéséhez
 • Készpénz
 • Fényképes igazolvány
 • Vízálló dzseki vagy kabát

Nevezési díj

A Villámkörön nevezési díj nincsen. Teljesítési díj van. Csak utólag, sikeres teljesítés esetén kell fizetned amiért élményt, időmérést és egyedi érmet kapsz cserébe. Teljesítési díj érem esetén: Vörös Lidérc érem - 4500 Ft, Gömbvillám érem- 3500 Ft, Szikra érem -2900 Ft, Mennydörgés érem - 4200 Ft

Amennyiben nem kérsz érmet, válaszd az Öko-teljesítői díjat, amely esetben a rendszerhaszálatért, támogatásért (telefonos felügyelet és segélynyújtás) és időeredményed megjelenítéséért 1000 Ft hozzájárulást kérünk. Ezzel segíted rendszerünk fejlesztését és a folyamatos terepi munkák (festés, karbantartás) finanszírozását.


Relikviák és emléktárgyak

Ha tetszett a Villámkör és szeretnél egy szuper Villámkörös pólóval büszkélkedni, lehetőséged van a 42k.hu által gyártott pólót vásárolni. Emellett Villámkörös bögrét, karszárat és egyéb emléktárgyakat is tudsz venni. Ezekre az igényt a befutást követően jelezd nálunk.